неделя, 24 ноември 2013 г.

Какво знаем за Хиалуроновата киселина

http://livelong.eu/actual.php?aid=68


Каква е химичната структура на хиалуронова киселина?

Плътността на Хиалуроновата киселина, заедно със същевременната й лекота благоприятстват нейното полезно действие в грижата за кожата. Тя притежава отлично овлажняващо действие. Тъй като Хиалуроновата киселина е една от най-хидрофилните (влаголюбиви) молекули в природата, носеща много ползи за човешкото тяло, тя може лесно да бъде наречена "природен овлажнител".

Хиалуроновата киселина се произвежда по естествен път в човешкото тяло и е химически класифицирана като гликозаминогликан. В тялото, хиалуронова киселина винаги се представя като голяма молекула с високо молекулно тегло. Молекулата се състои от повтарящи се последователности от две модифицирани прости захариди, един от които наречен глюкуронова киселина, а другия - N ацетил глюкозамин. Тези съединения са отрицателно заредена и когато се съберат образуват изключително дълга по протежението си молекула. Молекулата на Хиалуроновата киселина, която е с голяма дължина, има висок вискозитет (ефект на смазване), който е устойчив на натиск, и позволява на ставите и кожата да понесат притискане, без да променят своята първоначална форма.

Хиалуроновата киселина се намира в естествено състояние в почти всяка клетка в тялото ни, а се появява във високи концентрации на определени места. Във всеки орган и друго място, където е разположена, тя изпълнява различна функция. За съжаление, Хиалуроновата киселина има период на полуразпад, който всъщност е времето, необходимо на молекула да се разгради и да се изхвърли от тялото. Този период трае по-малко от 3 дни, като дори при кожата е възможно да се снижи до един. Поради тази причина, е важно тялото ни непрекъснато да възстановява  възникващите липси на хиалуронова киселина. По-долу са описани някои от областите в човешкото тяло, в които Хиалуроновата киселина има решаващо значение за анатомичните и физиологични функции.

------------------------------------------------------------------------------------------

Хиалуронова киселина в кожата

Кожата е най-големият орган в тялото, който съставлява около 15% от телесното тегло. Приблизително 50% от хиалуронова киселина в тялото ни се намира в кожата, като тя и колагена са от много важно значение за поддържане на слоевете на кожата в подходящата им структура.Колагена придава гладкост и стегнатост на кожата, а хиалуроновата киселина подхранва и хидратира самия колаген. Представете си форматаколаген като еластични влакна, които възстановяват кожата и я връщат към първоначалната й форма от момента преди разтягането й.Колагенът изпълнява функцията на ластик, който се разтяга милион пъти ежедневно. Същото става и с нашата кожа. А представете си как кожата се разтяга, без да има никаква влажност. Всъщност, и при ластика, и при кожата има преопъване; ако ластика е загубил своята еластичност, съответно - кожата е обезводнена, е много вероятно те да повредят своята структура.
на

Колагенът е постоянно заобиколен и хранен с желеобразна субстанция - нашата Хиалуронова киселина. Младата кожа е гладка и много еластична, тъй като съдържа висока концентрация на хиалуронова киселина, която помага на кожата да остане здрава. С напредване на възрастта тялото губи своята способност да поддържа същата концентрация на колаген в кожата, което води до намаляване на нивата на Хиалуронова киселина. Това, от своя страна намалява способността на кожата да поддържа достатъчно количество вода. В резултат на това кожата става по-суха и губи способността си да се само-поддържа хидратирана. Хиалуроновата киселина действа като пълнител на изтъняващи тъканни области по кожата и по този начин запазва нейната цялост и й придава гладък вид.

Въпреки, че хиалуронова киселина може да се намери естествено в почти всяка клетка в организма, тя се намира в най-големи концентрации в кожната тъкан. Почти 50% от нейното количество в тялото може се намери тук. Младата кожа е гладка, еластична и съдържа големи количества хиалуронова киселина, които й помагат да поддържа млад и здрав вид. Хиалуроновата киселина осигурява постоянна влажност на кожата, надминавайки до 1000 пъти собственото си тегло, а с възрастта, тази способност на кожата намалява.

------------------------------------------------------------------------------------------

Хиалуронова киселина в тъканите на скалпа и космените фоликули

Структурно кожата на скалпа е идентична с кожната тъкан, която се намира по повърхността на тялото. Разликата е, че в участъка по повърхността на главата, кожата съдържа около 100,000 космени фоликули, които водят до растежа на косми (коса). Всъщност, самия косъм и космения фоликул са производни на кожната тъкан. Има два отделни слоя на кожата:
  • епидермис (външен слой), който играе ролята на щит за съхраняване целостта на тялото;
  • дермален слой (в дълбочина), който съставлява по-голямата част от кожата и е мястото, където космения фоликул се намира.
Дермалния слой се състои от съединителна тъкан, а тази съединителна тъкан, заедно с гелообразната течност осигуряват подкрепа, подхранват и хидратират дълбоките слоеве на кожата на главата. Резултатът е здрава, лъскава коса и хидратирана кожа на скалпа, което е възможно поради наличието на хиалуронова киселина. Хидратираната кожа е отлична основа за красива и лъскава коса.

------------------------------------------------------------------------------------------

Хиалуронова киселина в устните

Устните са на основата на скелетните мускули, обхванати от кожната тъкан. Дермалния слой на устните се състои главно от съединителна тъкан, а неговите два основни компонента - хиалуронова киселина и колаген, дават структурата (формата) и плътността на устните. Хиалуроновата киселина се свързва с водата и създава желеобразна течност, която хидратира околната тъкан и поддържа колагена, като подхранва и заздравява кожната тъкан на самите устни. Резултатът са здрави, хидратирании и закръглени устните, които са добре защитени от околната среда.

Хиалуронова киселина се използва като пълнител на устни по време на устна пластичната хирургия. Продукти, съдържащи хиалуронова киселина понякога се прилагат върху кожата за спомагане в лечението на изгаряния и рани. Някои привърженици на действието й твърдят, че - прилагана локално, хиалуронова киселина може да помогне в обратимостта на стареенето и отпускане на кожата по лицето и устните.

------------------------------------------------------------------------------------------

Хиалуронова киселина в очите

Хиалуроновата киселина е силно концентрирана във вътрешността на очната ябълка. Течността във вътрешността на окото, наречен стъкловидното тяло се състои почти изцяло от хиалуронова киселина. Хиалуроновата киселина създава течността вътре в окото, която е вискозен гел като самата Хиалуронова киселина. Този гел действа като амортисьор за окото и служи за транспортиране на хранителни вещества във вътрешността на окчната ябълка. Обикновено хиалуронова киселина се инжектира директно в окото по време на подготвителните процедури преди операция, за да помага в поддържане на формата на окото по време на манипулсцията. Казано е, че след петата декада от живота на човек, очите ни спират производството на така необходимата хиалуронова киселина.

------------------------------------------------------------------------------------------

Хиалуронова киселина във венците

Венците се състоят от плътна фиброзна съединителна тъкан (връзки), която защитава здравината на зъбите и челюстта. Или, съединителната тъкан се състои от фиброзна тъкан, заобиколена от хиалуронова киселина. Без наличието на Хиалуронова киселина във венеца, той започва да има нездрав вид. Ако тя присъства във венеца в достатъчно количество, спомага за укрепване на връзките, които придържат зъба. Резултатът е здрава челюст, способна да сдъвква добре храната.

Научи повече ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар