понеделник, 25 ноември 2013 г.

С мисъл за Здравете ни



Как мислим повече за здравето

http://livelong.eu/actual.php?aid=66

Водораслите АФА на AquaSource са единствените добавки в България, които се произвеждат чрез метода на Биоактивна Дехидратация™. Този похват представлява най-напредналия метод за сушене и съхраняване на растенията, който запазва веществата в растенията максимално близки до естествената им налична хранителна стойност в суров вид, но в доста по-трайна форма. 
Кои са силните страни на метода Биоактивно сушене ®?

• Уникален процес на сушене на растенията при ниска температура. 
• Стабилизиране на продукта, без да разрушава съставките, които има нестабилни връзки. 
• В резултат се получават сушени водорасли АФА, които са почти идентични с пресните.
Фирма LiquaDry (www.liquadry.com) е фирмата, избрана от AquaSource за доставчик на прах от изсушени и стрити Кламатски водорасли. Използваният революционен процес на сушене - Биоактивна Дехидратация™ е способен да дехидратира почти всяка течна биомаса до прахообразна форма. Чрез този метод изсушените, водораслите са в най-близко състояние до свежо добитите, при това без влошаване на техните хранителни стойности, цвят, аромат, вкус, бионаличие на ензимини субстанции. А, соковете на прах LiquaDry, които са приготвени от най-различни растения, са почти идентични с прясно изцедените фрешове, или разтворените във вода сокове.

При сушенето на биологични продукти една от основните причини за влошаване на качествата на растенията са високите температури и окисляването от кислород. Продължителното излагане на разрушителните сили, които произлизат от високите температури, водят до пресушаване и минимизиране на ползите от натуралните, пресни растения и билки. Биоактивната Дехидратация™ представлява решение за всички тези проблеми – при нея температурата, на която растенията са изложени в никой случай не надвишава 105°F (41° С) и е по-висока от нормалната телесна температура за по-малко от 2 минути.

Истина е, че резултатите се различават леко при различни продукти като много от съставките на растителните суровини са по-уязвими, когато продуктът е все още влажен, отколкото докато е сух. Водата е необходимият катализатор за повечето от биохимичните реакции, като това включва и топлинната деградация. Биоактивна Дехидратация™ е деликатен и щадящ процес, който е разработен да бъде с най-ниска температура, докато продуктът е още влажен.

-------------------------------------------------------------------------------------------

При LiquaDry's метод на сушене се достигат максималните температури само, когато влажността на субстанцията е много ниска (само 8% влажност). График илюстрира влажността на продукта (% H2O по тегло) във времето за добиване на сок, като резултатите се различават незначително при различните видове продукти. При повечето обикновени техники за сушене, основната причина за разрушаване на природните съставки в биопродуктите са излагането на високи температури, продължителността на топлинно облъчване, състоянието на дълбок вакуум и последващо окисляване от кислорода. Пагубни се оказват начините, по които те въздействат. Биоактивна Дехидратация лесно разрешава тези проблеми.

Поради изпаряването продуктът остава по-хладен докато почти се изсуши, и то при безопасни температури. При Биоактивна дехидратация™ температурата на продукта никога не надвишава 105°F (41° С), а надвишава телесната температура (37ºС) за по-малко от 2 минути. Целият процес, при който става сушенето е при налягане, близко до атмосферното, и с помощта на патентования метод Oxyguard™ инертния газ предпазва продукта от кислорода през голяма част от процеса на сушене.

При сравняване на различните техники на сушене, методът на Биоактивна дехидратация™ LiquaDry превъзхожда многократно другите методи на сушене, които в момента се използват за производство на сокове на прах.

--------------------------------------------------------------------------------------------

При обикновено, т.нар. Спрей изсушаване, продукта е изложен за 10 мин. на 248°F (120° С). Това е евтин метод, при който самия продукт достига високи температури, когато е почти сух. Проблемът при спрей изсушаването е, че продуктът става много горещ и при процеса има значително окисляване. Този метод е доста груб и голяма част от нужните за организма ни хранителни съставки на продукта губят натуралната си форма.

Freeze drying излага продукта в продължение на 8 часа на 122°F (50° С). Температурата е значително по-ниска от традиционното спрей изсушаване и липсва окисляването на растението. Сериозния проблем сfreeze drying е, че продължителността на топлинно излагане е голяма, а процесът всъщност е скъп.

Refractance window излага продукта на 162°F (72° С) в продължение на 4 минути. Продължителността на топлинна експозиция е по-малка от тази на метода Freeze drying, но по-висока степен на окисляване. При Refractance window методът на сушене също има проблем, който се изразява в това, че температурата и тук е много висока, и отново продуктът достига най-висока температура на сушене, когато е още влажен. Този метод се използва сравнително широко при сушенето на водорасли АФА като приемлив компромис качество/цена.

По този метод се сушат водораслите АФА, предлагани от някои конкурентни фирми в България. За тези, които разбират от естествените процеси на разлагане на полезните вещества, разликата е съществена – при температури над 55°С протеините придобиват неестествен състав,ензимите се разрушават и мастните киселини и другите термо-лабилни и летливи съставки променят структурата си, или се изпаряват.

Методът, който АкваСорс използва в практиката си е Биоактивната дехидратация™ и той излага продукта на 105ºF (41°С) само за 2 мин. Температурата е достатъчно ниска, а освен това няма окисляване. Най-високата температура от едва 105°F (41° С), се достига едва когато продуктът е почти сух, което предпазва съставките на синьо-зелените водорасли от деградиране. Това е методът, при който се сушатводораслите АФА с марка AquaSource. От всички водорасли, предлагани у нас, единствено те не са излагани на температури, при които става разлагане (денатурализация) на протеините. Това е причината водораслите на АкваСорс да са естествения избор за всеки, който търси най-доброто качество и хранителност във всичко, което приема в организма си.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Сравнение на методите на сушене:

Обикновено спрей сушене – 10 мин./120°С
Freeze Drying: 480 мин./50°С
Redractance window: 4 мин./72°С
Биоактивна Дехидратация: 2 мин./41°С

--------------------------------------------------------------------------------------------

ИЗВОД: Биоактивната Дехидратация ™ изсушава водораслите на най-ниска температура в продължение на най-кратък период от време, при налягане, което е близко до атмосферното. Няма друг метод на сушене, който да се доближава до този революционен метод. Получената суха биомаса водорасли се отличава със значително по-силен аромат на свежи растения, по-трудна разтворимост във вода и по-мазна консистенция главно поради това, че летливите съставки и хлорофилът са съхранени максимално. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар