вторник, 26 ноември 2013 г.

За ползитe от боровата кора в борбата с високото кръвно naлягане

http://livelong.eu/actual.php?aid=65

Кора от бор с Пикногенол

Хранителна добавка, направена от борова кора може да се окаже основното оръжие срещу хроничните, дори смъртоносни болести като високо кръвно налягане и други сърдечните заболявания. Изследвания открили, че дневната доза от естествената добавка намалявазначително въздействието нa рисковитe фактори, известни като метаболитен синдром, предизвикващи диабетасърдечните заболяванияи инсулта.

Опасните признаци включват затлъстяване, предимно около талията, високи нива на опасни мазнини в кръвта (лош холестерол), намалени нива на „добрия“ холестерол, повишено кръвно налягане, изключително високи нива на кръвната захар. Смята се, че при хора с три от петте рискови фактора вече има метаболитен синдром, което ги поставя под значителна опасност от развиване на живото-застрашаващи състояния.

Един на всеки четирима души е засегнат от този синдром. Клинично проучване показва, че допълнителният прием на Пикногенол® (Pycnogenol®) – антиоксидант, извлечен от кората на френски морски бор, може да намали тези симптоми. Приблизително 90% от участниците в изследването, които приемали добавката и били подложени на здравословна диета в комбинация с редовни физически упражнения, показали значително подобрение в показателите на метаболитния синдром, включително намаяване на затлъстяването и високо кръвно налягане.

Водещият изследовател д-р Джани Белкаро от университета Chieti-Pescara в Италия, заяви: „Пикногенолът може да помогне на хората в борбата с метаболитния синдром за контролиране на липидите в кръвта, захарта и кръвното налягане. Резултатите сочат, че тези, които са приемали пикногенол под формата на добавка и са изпълнявали ненатоварващи физически упражнения, са успели да подобрят здравето на сърцето си и да намалят телесното си тегло, достигайки до почти нормален индекс на телесна маса.здраве на сърдечно-съдовата система“ заявява той. Хранителната добавка с пикногенол беше най-естествения подход към постигане на здравословно кръвно налягане, подобряване нивата на холестерола и кръвната захар, и в крайна сметка тя предложи по-добро 

В проучването участват общо 130 човека на възраст между 45 и 55 години с всички пет рискови фактора за метаболитен синдром. Резултатите, публикувани в сп. „Phyto-therapy Research“ описват, че едната половина от частниците получавали три пъти дневно плацебо капсули, а другата половина - такива с по 50 мг Пикногенол®. Резултатите сочат, че приемът на реални таблетки води до подобрения след три месеца, които е добре да се вземат впредвид. Обиколката на талията е намалена до нива „без затлъстяване“ – 99 см при мъжете и до 84 см при жените. След само шест месеца прием, при пациентите вече не се наблюдават нито един от петте рискови симптома. Техния индекс на телесната маса пада средно от 26.7 да 25.1, кръвната захар, триглицеридите и лошия холестерол придобиват здравословни нива, при пациентите значително намаляват кръвното налягане и оксидативния стрес. Останалата част от хората, които приемат плацебо капсули, все още имат и петте първоначални рискови фактори дори, дори след шест-месечен прием на плацебо, диети и упражнения.

Д-р Франк Шонлау, Научен Директор в Horphag Research, дистрибутор на Пикногенол® за цял свят, заявява, че в няколко проучвания е видно, че екстрактът намалява кръвната захар при пациенти с диабет Тип ІІ, като подпомага и на бъбреците. Той добавя още: „Допълнителният прием на Пикногенол® е свързан с подобряване на сърдечно-съдовото здраве, чрез контролиране на кръвното налягане, намаляване на холестерола, и профилактика на тромбозата“. При предишни изследвания се откри, че приема на питие, приготвено от кора от бор също може да облекчи опасните симптоми.

Научи повече ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар