неделя, 9 март 2014 г.

Патент за стволови клетки и синьо-зелените водорасли


http://livelong.eu/actual.php?aid=6

      Колко ефективни са синьо-зелените водорасли 
      и защо?

   Статията накратко: Подобряване на мобилизацията, циркулацията в кръвообращението, диференциацията и насочването към различни тъкани на стволови клетки чрез прилагане на терапевтично ефективни дози синьо-зелените водорасли, или извлеци от тях.

Стволовите клетки са плурипотентни клетки, които са получени от телесни тъкани, можещи да се диференцират в по-специализирани клетки. Като пример, хемопоетичните стволови клетки играят важна роля в непрекъснатото физиологично попълване на кръвните клетки. Te могат да се размножат и разделят в различни видове кръвни клетки, включително еритроцити, тромбоцити и левкоцити.

Стволовите клетки лесно се превръщат в клетки от различни тъкани, като миоцити, хепатоцити, остеоцити, глиални клетки и други видове клетки. Установено е, също така, че стволовите клетки могат да пресичат кръвно-ликворната бариера и да се диференцират дори в неврони. Или, възможно е стволовите клетки да се използват за лечение на болести, които са мислени в недалечното минало за нелечими или трудно лечими като Паркинсон, болестта на Алцхаймер и черепно-мозъчни травми, които водят до повече или по-малко сериоани психологични изменения. Доказано е ощо едно твърдение - че стволовите клетки могат да се превръщат във фибробласти или подобни на тях клетки, както и да създават колаген. Така че е възможно стволовите клетки да се използват за лечение на неправилна костна структура, изменения и фрактури на костите, остеопороза.

Питърсън и други учени установяват, че чернодробни клетки могат да се развият от стволови клетки. Така стволовите клетки могат да бъдат от полза при лечението на редица тежки заболявания на черния дроб, включително и почти нелечимата цироза. Също е доказано, че получени от костен мозък стволови клетки могат да мигрират към зоната на инфаркт в сърцето и да се превръщат в миокардни клетки, като така съдействат в предпазването от този бич за съвремието. Или, стволовите клетки могат без съмнение с ефективност да се използват при лечението на инфаркт на миокарда.

Тъй като стволовите клетки се диференцират в широк спектър от типове клетки, те играят важна роля както в излекуването, така и, при нужда в доизгражданто на някои тъкани и органи, които са се изменили или разрушили от някое сериозно заболяване. Костно-мозъчни стволови клетки, включително и стромалните клетки, които са инжектирани в кръвта на получателя, могат да се присъединят към различни органи и тъкани, като станат зрели и окончателно диференцирани тъканни клетки. Ето защо активирането на кръвообръщението и увеличаване циркулацията на стволовите клетки може да подобри регенерацията на тъканите и да осигури възможност за терапия на различни заболявания.

Увеличаване на трафика на всички стволови клетки, увеличаването броя на някои от тях - например CD34+, може да се постигне чрез приемането на терапевтично ефективни дози синьозелени водорасли, както и екстракти от тях. Водорасловите клетки могат да бъдат приемани пресни, сушени, замразени или консервирани. Увеличението на броя на циркулиращите в кръвта стволови клетки след консумиране на синьо зелени водорасли е значително, като в някои случаи може да достигне дори до повече от 500%.

Приемането на дадени фракции от синьо-зелени сладководни водорасли Афанизоменон Флос-акве (Произход и състав) може да повиши количеството на насочвани към различни тъкани на тялото стволови клетки, което е видно най-добре от спонтанното намаление в броя на циркулиращите в кръвта стволови клетки. Например, прилагането на екстракт от АФА, който е обогатен с полизахариди, увеличава насочването на стволовите клетки CD34+ от кръвния поток към различни части на тялото.

Субектите, приемащи синьозелени водорасли, може да са както здрави, така и заболели от дадена болест или имащи някакви физиологични увреждания. При всички случаи здравето се подобрява значително при продължителен прием, което се забелязва лесно.



Научни термини, които са използвани в разработката:
Синьо-зелени водорасли са едно- или многоклетъчни отрицателни фотосинтезиращи микроорганизми, които принадлежат към раздел Cyanophyta, съществуващ в различни формации - едноклетъчни, колониални или влакнести. Представители на синьо-зелените водорасли включват видовете Spirulina, Aphanizomenon и други. "Алги” (водорасли) е множествено число на "алга” (единствено число или отделна микроводораслова клетка). Понятието 'синьо-зелени водорасли' се отнася за множество клетки от един вид Aphanizomenon, множество клетки от един вид Spirulina, или множество на брой клетки, които са смес от видовете Aphanizomenon, Spirulina или други видове водорасли.

Диференциация е процесът, при който клетките успяват да станат по-специализирани за извършване на определени биологични функции. Или, диференциацията е свойство на живите организми, което е напълно или частично загубено от раковите клетки.

Ефективна доза е достатъчно голямо количество от синьо-зелените водорасли или извлеци от тях, които могат да предизвикат и повишат трафика и насочването на стволови клетки към нуждаещите се от тях участъци в тялото. Терапевтично ефективната доза е достатъчна за лечение на дадени заболявания или за облекчаване на техните симптоми, които са свързани с известни нарушения в нервната система (болестите Алцхаймер, Паркинсон, множествена склероза и други). Травматичните мозъчни или гръбначно-мозъчни увреждания също се повлияват положително, както и заболявания на черния дроб, хипертония, хронична умора и анемия, бактериални и вирусни инфекции, колебания в настроението, депресия, различни заболявания на костите, хрущялите и съединителните тъкани.

Установените за ефективни дози от синьо-зелени водорасли са от 0,01 до 1,0 грама на килограм телесно тегло, като средната ефективна доза за хора е от 0,5 грама до 15 грама на ден, или средно количество от 5-10 грама. Ефективната еднократна доза синьо-зелените водорасли може да е около 5 грама. За да бъде ефективна, тя трябва да се прилага с определена честота – от един до три пъти на ден/на седмица, или при необходимост повече.

Ефективна доза синьо-зелени водорасли, както и честотата на тяхното приложение може да се определят от редица фактори:                                                                 
(Пример: вид използвани водорасли, дали се прилагат цели клетки или извлеци, здравословното състояние на субекта, неговите физиологични особености като височина, тегло, наличие или отсъствие на телесни мазнини, скорост на физиологичния метаболизъм и пр.)

Насочване на стволови клетки: има се предвид миграция на стволовите клетки от кръвния поток към тъкани и органи, които се нуждаят от доизграждане. В някои от случаите, това насочване се осъществява чрез тъканно специфични адхезионни молекули, водещи до привличане на част от стволовите клетки, използвани в други процеси. Това привличане може да се улесни от даден клетъчен рецептор или привличащ сигнал, който най-често е под формата на различни вещества, отделяни в кръвта.

Стволова клетка: плурипотентна клетка, която дава като потомство много видове клетки, включително и стромата на костния мозък, както и всички хемопоетични линии клетки. Типичната стволова клетка се намира в костния мозък като стромална или по-диференцирана клетка. Ако е диференцирана, стволовата клетка отделя CD34 по своята повърхност и не реагира на CD34 по повърхността на други клетки.

Трафик: излизането на дадена клетка от тъкан там, където е произведена и придвижването й чрез кръвообращението. Трафикът включва движение на клетки от тъканта на произход и насочването й чрез адхезия към ендотела, последващо преминаване през ендотелата и окончателна миграция и заселване в определен орган. Пример за подобен трафик е движението на стволови клетки към определени органи в тялото. Друг пример може да бъде движението на В-клетки или пре-В-клетки от костния мозък към определен орган.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Подробно описание
Употребата на синьо-зелени водорасли, например Афанизоменон Флос-акве (и не само), увеличава ендогенните стволови клетки в кръвта, откъдето те могат да достигнат до множество органи и тъкани. Тъй като стволовите клетки са способни да мигрират в различните тъкани и органи и да се диференцират във функциониращи клетки, употребата на синьо-зелени водорасли подпомага регенерацията на тъканите и в терапиите против стареене (анти-ейджинг).

Синьозелени водорасли АФА се прилагат за тази цел, въпреки че е възможно да се прилага смес на няколко вида синьозелени водорасли, която също да е толкова ефективна. Като казваме синьозелени водорасли, имаме предвид както цели водораслови клетки (пресни, замразени, изсушени или запазени по друг начин), а също така и извлеците от тях (например полизахаридна фракция).

Независимо от начина на приемане на синьо-зелените водорасли, техните клетки причиняват преходно нарастване на количеството на циркулиращите в кръвта стволови клетки, например CD34+.

Подобряванвто на трафика на стволови клетки се измерва като се наблюдава реакцията на стволовите клетки към определена доза от синьо-зелените водорасли. Мобилизирането на стволови клетки може да се засили в рамките на 1 до 5 часа след прилагането на синьо-зелени водорасли. Мобилизираните стволови клетки навлизат в кръвообращението като увеличават броя на циркулиращите стволови клетки в кръвта. Процентното увеличение в сравнение с нормалните изходни количества може да бъде 25-100% или дори по-голямо. Като сравнителен контрол е измереното количество в кръвта на същия субект без да е проведена стимулараща процедура. Или казано по опростен начин - броят на движещите се в кръвта стволови клетки в нелекувани и третирани с плацебо субекти се различава значително от този в кръвта на приемащи синьо-зелени водорасли.

Тази промяна се забелязва така както при здрави изпитатели, така и при болни с потисната имунна система, травматични увреди, автоимунни заболявания, инфекции или хронични заболявания (на кожата, храносмилателната, лимфната, нервната, сърдечно-съдовата, както и ендокринната система). Изследвани са и пациенти, които страдат от остеопороза, сърдечни заболявания, хора преживели инфаркт, страдащи от Паркинсон, Алцхаймер травматични мозъчни наранявания, множествена склероза, цироза на черния дроб и други сериозни болести.

Как се нобилизират стволовите клетки след употреба на АФА?
Проведени са изследвания върху здрави доброволци за клетки CD34+ в периферната кръв  1 до 4 часа преди и след консумация на 5 грама сушени водорасли АФА. Участващите доброволци са били инструктирани да минимизират физическата и умствена дейност за определено време преди и след консумацията на АФА. Установено е, че приема на АФА предизвиква силно увеличение спрямо първоначален период на циркулиращите в кръвта стволови клетки. Това ново увеличение над 400%, което е най-голямо след 2-3 часа, трае до 4 часа.

Казано по друг начин, консумацията на АФА може да увеличи освобождаването от костния мозък и други депа на стволови клетки, и да ги влее в кръвообращението.

Мобилизирани стволови клетки запазват фенотипа си по отношение на адхезия и насочване
Стволови клетките CD34+, които са с увеличен брой и се движат с по-енергична скорост в кръвообращението след употреба на синьозелени водорасли, имат повърхност, която е изследвана за молекули за адхезия и насочване. Изследванията и техните резултати показват, че задвижените и мобилизирани клетки запазват своя фенотип по отношение на въпросните маркери.

------------------------------------------------------------------------------------------

Изсладвания, проведени с опитни мишки
Стволови клетки от костен мозък населват отдалечени тъкани 
Мъжки мишки са подбрани за донори на костен мозък. Подбрани са и две групи женски мишки, които предварително са облъчени с малка доза смъртоносна отрова, биват инжектирани ... Тук можете да прочетете повече ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар