петък, 9 август 2013 г.

Хиалуроновата киселина и ролята й в нашето тяло

http://livelong.eu/actual.php?aid=68

Каква е химичната структура на хиалуроновата киселина?

Плътността на Хиалуроновата киселина и същевременната й лекота, й позволява да бъде от голяма полза в продукти за грижа за кожата, тъй като притежава отлично овлажняващо действие. Тъй като Хиалуроновата киселина е една от най-хидрофилни (влаголюбиви) молекули в природата, с много ползи за човешкото тяло, тя може лесно да бъде наречена "природен овлажнител".

Хиалуроновата киселина се произвежда естествено в човешкото тяло и е химически класифицирана като гликозаминогликан. В тялото, Хиалуронова киселина винаги се представя като голяма молекула с високо молекулно тегло. Молекулата се състои от повтарящи се последователности от две модифицирани прости захари, един наречен глюкуронова киселина и други N ацетил глюкозамин. Тези съединения са отрицателно заредена и когато се съберат, те образуват изключително дълга молекула. Молекулите на Хиалуроновата киселина предизвикват силен вискозитет (ефект на смазване), който е устойчив на натиск и позволява на ставите и кожата да понесат натиск при допир и телесното ни тегло.

Хиалуроновата киселина се намира естествено в почти всяка клетка в тялото, а се появява в по- високи концентрации в определени места на тялото. Във всеки орган и местоположение тя изпълнява различна функция. За съжаление, Хиалуроновата киселина има период на полуразпад (времето, необходимо за молекула да се разграждат и се изхвърля от тялото), по-малко от 3 дни и дори при кожата е възможно да се снижи до един ден. Поради тази причина, е наложително тялото ни непрекъснато да възстановява  появяващите се липси на Хиалуронова киселина. По-долу са описани някои от областите в човешкото тяло, в които Хиалуроновата киселина има решаващо значение за анатомичните и биохимични функции.
 
------------------------------------------------------------------------------------------

Хиалуронова киселина в кожата

Кожата е най-големият орган в тялото, съдържащ около 15% от телесното тегло. Приблизително 50% от хиалуронова киселина в тялото ни се намира в кожата. Хиалуроновата киселина и колагена са от жизненоважно значение за поддържане на слоевете на кожата и нейната структура. Колагена придава гладкост и стегнатост на кожата, а Хиалуроновата киселина хидратира и подхранва колагена. Представете си колаген като еластични влакна, които възстановяват кожата и я връща обратно към формата й преди разтягане. Колагенът има функцията на ластик, който се разтяга милион пъти. Същото се случва и с нашата кожа. Ако си представим кожата ни да се разтяга без да има влажност - чувството не е приятно. Всъщност както при  ластика, така и при кожата се получава преопъване, а ако ластика е загубил еластичност, а кожата е е обезводнена, е много вероятно те да се повредят.

 Колагенът е постоянно заобиколен и хранен с желеобразната субстанция Хиалуронова киселина. Младата кожа е гладка и много еластична, тъй като съдържа висока концентрация на Хиалуронова киселина, която помага на кожата да остане здрави. Тъй като с напредването на възрастта, тялото губи способността си да поддържа същата концентрация на колаген в кожата, това води и до намаляване на нивата на Хиалуронова киселина, следователно се снижава способността на кожата да задържа вода. В резултат на това кожата става по-суха и губи способността си да се поддържа хидратирана. Хиалуроновата киселина действа като пълнител на изтъняващи тъканни области по кожата и по този начин запазва целостта и гладкостта на кожата.

Въпреки, че Хиалуронова киселина може да се намери естествено в почти всяка клетка в организма, тя се намира в най-големите концентрации в кожната тъкан. Почти 50% от цялото количество Хиалуронова киселина в тялото може се намери тук. Младата кожа е гладка и еластична и съдържа големи количества Хиалуронова киселина, които й помагат да поддържа млад и здрав вид. Хиалуроновата киселина осигурява непрекъсната влага на кожата като надминава до 1000 пъти от собственото си тегло. С възрастта, способността на кожата да произвежда Хиалуронова киселина намалява.
------------------------------------------------------------------------------------------

Хиалуронова киселина в тъканите на скалпа и космените фоликули

Структурно кожата на скалпа е идентична с кожната тъкан намира в тялото, освен това че съдържа и около 100,000 космените фоликули, които водят до растежа на коса. Всъщност косъма (косата) и космения фоликул са производни на кожната тъкан. Има два отделни слоя на кожата - епидермис (външен слой), който играе ролята на щит за защита на тялото; дермален слой (в дълбочина), който съставлява по-голямата част от кожата и е мястото, където космения фоликул се намира. Дермалния слой се състои от съединителна тъкан, а тази съединителна тъкан, заедно с желеобразна течност осигуряват подкрепа, подхранват и хидратират дълбоките слоеве на кожата на главата. Резултатът е здрава, лъскава коса и хидратирана кожа на скалпа, което е възможно заради наличието на Хиалуронова киселина. Хидратираната кожа е отлична основа за красива и лъскава коса.

------------------------------------------------------------------------------------------

Хиалуронова киселина в устните

Устните са на основата на скелетните мускули, обхванати от кожната тъкан. Дермалния слой на устните се състои главно от съединителна тъкан и неговите компоненти Хиалуронова киселина и колаген, които дават структурата (формата) и плътността на устните. Хиалуроновата киселина се свързва с водата и създава желеобразна течност, която хидратира околната тъкан и поддържа колагена (отговорен за поддържането на кожата стегната), като подхранва и заздравява кожните тъкани на самите устни. Резултатът са здрави, хидратирани и закръглени устните, които са добре защитени от външната среда.
------------------------------------------------------------------------------------------

                                                      Хиалуронова киселина в очите 


Хиалуроновата киселина е силно концентрирана във вътрешността на очната ябълка. Течността във вътрешността на окото, наречен стъкловидното тяло се състои почти изцяло от хиалуронова киселина. Хиалуроновата киселина създава течността вътре в окото, която е вискозен гел. Този гел действа като амортисьор за окото и служи за транспортиране на хранителни вещества в окото. Обичайно Хиалуронова киселина се инжектира директно в окото по време на подготвителни процедури, за да поддържа формата на окото по време на операцията. Казано е, че след петата декада от живота, очите ни спират производството на така необходимата Хиалуронова киселина.

------------------------------------------------------------------------------------------

Хиалуронова киселина във венците

Венците се състоят от плътна фиброзна съединителна тъкан (връзки), която защитават зъбите на костта (челюстната кост). Още веднъж, съединителната тъкан се състои от фиброзна тъкан, заобиколен от хиалуронова киселина (извънклетъчната матрица). Без наличието на Хиалуронова киселина във венеца, той изглежда и се чувства нездрав. Ако тя е налице, спомага за силни връзки между венеца и зъбите, които придържат зъба на място и му предоставят хидратация и подхранване. Резултатът е здрава челюст.

В допълнение, Хиалуронова киселина се използва като пълнител на устни по време на устна пластичната хирургия. Продукти, съдържащи Хиалуронова киселина понякога се прилагат върху кожата за насърчаване на лечение на изгаряния и рани. Някои привърженици на действието й твърдят, че прилагана локално, Хиалуронова киселина може да помогне в обратимостта на признаците на стареене на кожата.

Научи повече ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар