четвъртък, 18 юли 2013 г.

Колагена и неговата роля в тялото ни

http://livelong.eu/actual.php?aid=19


Колагенът и ролята му в нашия организъм?

Колагенът е най-важният белтък в съединителната тъкан на човека, а концентрацията му варира, като 23% е съдържанието му в черепните кости, 50% е в хрущялите, 64% е съдържанието му в роговицата на окото, а до 74% в кожата.

Колагенът е здрав и неразтеглив, с голяма издръжливост на опън, и тези му свойства го превръщат във важен основен компонент на хрущялите, сухожилията и ставните връзки, на костите и зъбите. Заедно с мекия на допир кератин осигурява здравина и еластичност на кожата. Колагенът също така укрепва кръвоносните съдове и има важна роля в развитието на тъканите, като без него няма нормален живот.


Колагенът постоянно се възпроизвежда до определен възраст, но след като човек навърши 25 години този процес се затруднява и постепенно съвсем отслабва. Липсата или много забавената биосинтеза на колагена предизвиква стареене на меките тъкани и костите, което предизвиква остеопороза. Повишаващият се с възрастта дефицит на колаген води до изсъхване и набръчкване на кожата, намаляване на нейната еластичност.




Kola – лепило, genno – раждам, или лепилороден. Тази дума говори за функцията на колагена като белтък, койот слепва клетъчните елементи. При този слепващ процес, от отделните клетки се образуват тъкани и органи. През целия живот колагенът в човешкия организъм постоянно се обновява, а най-стабилен е той в костите, където обмяната настъпва всяка година. Най-нестабилен е колкагенът в черния дроб, където се налага обновяването му всеки месец.

Колагенът представлява прост белтък, който е съставен изключително от аминокиселини, принадлежащи към влакнестите белтъци, или казано по-точно от фибрилерни склеропротеини. Изграден е изключително от дълги спираловидни пептидни вериги, които съдържат от 19 до 105 аминокиселини и най-важните от тях са пролин, глицин, хидроксипролин и хидроксилизин (последните два на практика липсват във всички други белтъци).



От своя страна всяка аминокиселина се състои от химичните елементи на въглерода, кислорода и водорода, които влизат в реакции с азота. Съединение от най-малко 100 аминокиселини води до образуване на полипептидна верига, като така се ражда белтъка и от него се ражда колаген.

При колагена, синтезът на аминокиселините в полипептидни вериги води до образуване на пространствена спира, която се напича суперхелиса. Спиралата на белтъчната верига се състои от леки водородни връзки, които връзки в колагена на живия организъм могат да бъдат скъсани по време на болест и остри възпалителни процеси. Това е една от причините, поради която, ако температурата на човек се повиши над 42 градуса, физиологичните процеси в човешкия организъм просто спират. Пради същата причина колаген, произведен от сладководни риби се деспирализира при температура по-висока от тяхната естествена среда.



Нито един от колагените, които се използват в световната козметология като имплантанти и съставки на кремове, не притежават характерните свойства на тройна полипептидна спирала. В това именно се състои и гениалното откритие на полските учени.

За да се разбере точно в какво се състои революцията в козметологията, на която вече е дадено начало, трябва да се знае, че:
  • Колагенът и елестинът са опорни белтъци на кожата, които й осигуряват съответния тонус, необходимата влажност, еластичност и здрав вид.
  • От около 25-годишна възраст човешката кожа започва бавно да губи тези свойства също както мускулите губят силите, а костите – калция. Всички симптоми на остаряване се появяват като резултат от дефицита на разтворимия колаген, чиято синтеза по естествен път намалява с годините.
  • След 30-ата година при нас хората започва атрофия на мастните и потните жлези, намаляване на влагата, което води до отпускане на кожата и появата на бръчки.  ова е резултат от намаленото действие на колагена и еластина, които са основа на съединително-тъканната мрежа, а вободните радикали, токсините и ензимът колагеназа унищожават белтъчните влакна. Така в организма намаляват микроелементите и витамините, които стимулират продукцията на колаген от фибробластите.
  • Обмяната на колаген в организма - напредването на възрастта води до разпада в повечето вещества,който започва да надделява над процесите на синтез, което важи особено при синтез на колаген, осигуряващ еластичност и влажност на кожата.
Можете да прочетете повече по темата тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар