неделя, 18 август 2013 г.

Приложения на Маслото от Черен кимион

http://livelong.eu/actual.php?aid=69

Как се приема маслото от Черен кимион при следните някои заболявания?

При астма, бронхити, кашлица

1) Добре е маслото да се приема сутрин, обед и вечер по 1 с.л. с половин чаша вода. Тъй като натуралния вкус на Черния кимион е доста силен е за предпочитане да се взема с разтворена във хладката или топла вода лъжичка мед (а може да прибавите и лимон). Разтвора се консумира поне половин час преди хранене.

2) При настинка, хрема и бронхит се намазва немного от маслото по ноздрите и вдишва се дълбоко няколко пъти. След отстраняването на секрета от устата и носа разтворете 1 супена лъжица от Черния кимион в 500 мл. вряла вода, в която е запарена лайка. С горещата течност направете инхалации 2 пъти дневно.

3) Препоръчва се и масаж на гърдите и гърба с масажно масло или зехтин, смесено с масло от нигела (Черен кимион) с прибавени капки евкалипт/лавандула (можа и лавандулов спирт) в съотношение 5:1 (зехтин : нигела).

При синузит
При синузит е препоръчително да се приема 1 с.л. масло за хроничните случаи, а при остри възпаления дозата се увеличава до 3 с.л дневно, като се правят и инхалации с гореща отвара от лайка и прибавена 1 с.л. от маслото от Черен кимион 2 пъти дневно.

--------------------------------------------------------------------------------------------

При псориазис 


Първа рецепта
Средната дозировка за възрастни е по 20 мл. на ден, а при по-упорити случаи до 40 мл. дневно. Ако псориазиса е при деца от 3-5 години, е добре да им се дава по 1ч.л. дневно (5мл); за деца от 6 до 10 години - по 2 ч.л. дневно; а от 10 до 16 години – по З ч.л. дневно преди храна.
При лечението се започва курс от 10 дена, 2 пъти дневно по 1 ч.л. (5мл) - сутрин и вечер поне половин час преди хранене, като след това количеството постепенно се увеличава на 2-3 пъти дневно по 1 с.л. (10мл) за още 20 дни.

Втора рецепта
След първата фаза на лечението Черния кимион може да се смеси с ленено масло в съотношение от 1:1 до 1:4 (нигела:ленено) като се запазва същия прием.
Ефектът от приема на маслата започва да се проявява след около 30 дни редовен прием, като започва отлющване на дебелия слой кожа, оцветена ор псориазиса, а отдолу се показват нови области млада, розова кожа. Цвета не бива да Ви безпокои, защото новопоявяващата се кожа е все още твърде млада и организма не произвежда меланин за нея.
Целият курс на лечение ба псориазис отнема около 6 месеца, може по-рано или по-късно, в зависимост от индивида.

Профилактика при псориазис
При постигане на очакваните от лечението резултати е добре профилактично ежедневно да се взема по 1 ч.л. от маслото. С изключение на времето, през което е добре да се правят кратки почивки от няколко седмици.

Съвет: За подобряване вкуса на маслото, Черния кимион може да се смесва със сокове, кисело мляко, различни видове чай с мед (и лимон), плодови и зеленчукови салати и т.т. според вкуса и предпочитанията. Препоръчително е да се комбинира с алкализираща диета с много пресни зеленчуци и плодове.
--------------------------------------------------------------------------------------------
                                                       При акне

Приема се по 1 чаена лъжичка сутрин и вечер, може да се смеси с ленено масло.
Външно, една лъжичка от маслото от Черен кимион се влива в купа с вряла вода и попарена в нея лайка. Предварително изчистете добре лицето, покрийте  главата със суха кърпа и надвесете главата си над парата. Осигурете си 10-15 минути над парата, а след това се подсушете и намажете с отвара или лосион от невен.
При лечение на акне е пепоръчително да се започне или да се засили редовния прием на цинк и витамин А.
--------------------------------------------------------------------------------------------

Главоболие (световъртеж)
При главоболи дръжте 1 ч.л. от маслото под езика толкова време, колкото е необходимо, за да стане леко за преглъщане. Правете тази процедура около половин час преди всяко основно ядене, но не взимайте маслото с нищо сладко. Правете масаж на челото слепоочията и към ушите, за да активирате кръвообръщението през точките, които регулират състоянието на главата и врата.


При световъртеж правете масаж с маслото нвърху бузите и врата.

При температура
Ако има случай на повишена температура, смесете 1 с.л. от масло от Черен кимион с прясно
изстискан лимонов сок и мед. Достатъчни са няколко глътки от сместа за еднократен прием. След около час повторете процедурата. Не превишавайте 4 с.л. на ден.
Ако имате болки в ушите, смесете 1 ч.л. масло от Черен кимион и 1 ч.л. зехтин. Загрейте сместа и капнете по няколко капки в ушите. След това се повийте с вълнен шал или положете затоплена кърпа върху болезненото ухо и гърлото.

Има вариант към сместа да се прибави и счукана скилидка чесън, която е добре да престои в маслото известно време, за да пусне и тя лечебните свойства на своя сок.

При високо кръвно налягане вземайте сутрин и вечер по 1 лъжичка от маслото от Черен кимион заедно със скилидка чесън. Пийте тази комбинация преди закуска и вечеря заедно с топъл чай.

При нервно напрежение и безсъние
Подходящ е приема на 1 ч.л. масло от Черен кимион, заедно с билков чай от маточина, мащерка, мента, дилянка, дяволска уста, листа от глог вечер преди лягане


При отпадналост вземайте в продължение на 10 дни по 1 с.л.масло с лимонов, портокалов или сок от грейпфрут сутрин, преди закуска.

При ревматизъм, артрит, синини и по-тежки травми
Добре е да се пие по 3 ч.л. от маслото от Черен кимион, смесено с ленено масло на ден. Приготвя се като се загрява маслото с малко зехтин в съотношение 1:5 (нигела:зехтин) като разтривате внимателно и обилно болното място, достатъчно дълго време, за да попие маслото в плътта.


При стомашни болки
Е добре да се пие ментов чай с 1 с.л. от маслото от Черен кимион 3 или повече пъти дневно, до получаване на нужното облекчение.

Приложимо е и при бебешки колики, като 1 с.л. от маслото се загрява в ръцете ни и се обтрива бебешкото коремче, като се следва посоката на часовниковата стрелка.
Важно: Трябва да се знае, че не е добре да се употребява от бременни.

Важно: Маслото от Черен кимион не бива да се употребява и от хора с присадени органи или чужди тела, защото съществува  опасност от отхвърляне!

Състав: Nigella sativa oil - 100мл

Научи повече ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар