четвъртък, 27 юни 2013 г.

До какво води дефицитът на ензими?



Защо е нужно да компенсираме ензимната недостатъчност?

Ензимите са свързани с всички болести чрез имунната система. Имунната система е здрава и силна, когато в организма има или се произвеждат правилните храносмилателни ензими, които   подкрепят храносмилател-ната система. Голяма част от клетките ни за имунна защита са разположени в стените на тънките и дебелите черва. Лигавицата на дебелото черво e първата и най-важна защитна линия срещу токсините. Ако храната не се разгради напълно, това се отразява чрез стомашно-чревния тракт на защитните сили на организма. По време на остри и хронични заболявания ензимите се изразходват много по-бързо от нормалното. Другите вещества, като например витамините и минералите, ежедневно се възстановяват с приема на храна. Производството на ензими от организма обаче не може да бъде възстановено. Това в крайна сметка води до изтощение, преждевременно остаряване и слаба енергия.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Дефицитът само на един ензим може да причини неправилно протичане на цяла поредица от метаболитни реакции в тялото и по този начин да не позволи пълноценното разгръщане на някоя жизненоважна функция.
--------------------------------------------------------------------------------------------

Хроничното лошо хранене и храносмилане води до дефицити на важните хранителни вещества – аминокиселини, минерали, витамини, мастни киселини, защото те си остават недостъпни за клетките. В същото време организмът е подкиселен, човек няма енергия, по-лесно се разболява и дори е склонен към депресия. Някои отдават умствените симптоми само на психологични причини като стрес и преумора. Но много от хората с ниско ниво на ензими и нарушения в храносмилането проявяват също и ред негативни качества, като страх, гняв, злопаметност, мудност или припряност, скъперничество или прекомерна скръб. Те изненадващо се подобряват след нормализиране на храносмилането – нагледно доказателство, че тялото и умът са тясно свързани и в двете посоки!

---------------------------------------------------------------------------------------

Правилното храносмилане започва в устната кухина и завършва при изхода на червата. Включва органи като черния дроб, жлъчката, стомаха, панкреасната жлеза, тънките черва, дебелото черво и др. Тялото, което не може да осигури необходимото количество и качество протеини чрез храната, е принудено да използва за суровина вътрешни източници и да започне да разгражда само себе си.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Ако дори само една от важните съставки – въглехидрати, белтъци или мазнини, не бъде усвоена правилно, в последствие започват проблемите:

  • Недоброто храносмилане и прекомерното приемане на неподходящи по вид въглехидрати и мазнини е главна причина за затлъстяването, високото кръвно налягане, коронарната болест на сърцето, кисти, тумори и др.;
  • Ако белтъчините не се смилат напълно, неразградените частици могат да проникнат в кръвта заедно с други хранителни вещества през стените на червата. Това е известно като синдром на увеличената чревна пропускливост и може да доведе до повече или по-малко остри алергични реакции, според състоянието на имунната система. Оставащите в просвета на червата неусвоени белтъци гният и натоварват черния дроб и бъбреците, водят до мигренозни или астматични пристъпи, кожни проблеми. А когато източникът на тези белтъци е месо, се отделят и много пурини, отговорни за болестта подагра;
  • Ако поемате твърде много въглехидрати с храната и организмът ви не ги разгради до глюкоза, резултатът ще бъде затлъстяване и образуване на много газове, поради прекаленото активиране на ферментативните процеси.
  • Процесът на ензимна преработка на храната започва при сдъвкването й в устата. Когато дъвчем, ние не само добавяме към храната ензима амилаза от собствените си слюнчени жлези, но и позволяваме на хранителните ензими в храната да бъдат освободени, за да могат да действат.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Недостигът на ензимите нарушава функциите на организма и го прави податлив на остри състояния като настинки, грип и главоболие. Тялото ни обаче има вълшебната способност да се лекува само. Затова, колкото по-голямо количество ензими, произведени в нашето тяло имаме, толкова по-силна е имунната ни система, толкова по-силни и здрави сме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар