сряда, 5 юни 2013 г.

Тайните на енергетиката


"Не се борете за здравето си и не трупайте енергия. 
Пуснете ги в себе си."  
Вадим Зеланд   


Под енергетика трябва да разбираме способността на всеки човек да се усво­ява и да се използва енергията от заобикалящия го свят и неговият организъм за генерира енергия от храната и други съставки, които приема. В човешкия организъм мо­жем условно да я разделим на две форми: 
  • физиологична  
  • свободна.
Физиологичната енергия се получава от усвояването на храната, напитките и всичко, което приемаме в храносмилателната си система.
Свободна енергия е космическата енергия, която преми­нава през човешкото тяло. Двете заедно оформят нашата енергийна обвивка. Човешката енергия се изразходва за определени физически функции, като също така се излъчва в околното пространство. Затова е толкова лесно да усетим кога някой е напрегнат или разтревожен, или пък магически да бъдем привлечени от дадена личност.

Космическата енергия се намира в околния свят в нео­граничено количество, но човек може да усвоява такава част от нея, каквато пожелае. Количе­ството на човешката свободна енергия зависи от ширината на неговите централните енергийни канали. Колкото по-широки са те, толкова по-висока е енергетиката. (Всичко това може да звучи нелепо и абсурднона пръв поглед, но не и ако се замислим как от начина, по който се чувстваме зависи колко енергия и жизненост ще имаме.)

Хората отдавна са открили централните енергийни по­тоци.

Когато нормалното протичане на енергията се наруша­ва, т.е. някъде се появяват „тапи", които не пропуска енергията, или „пролуки", които я карат да изчезва от тялото ни, тогава възникват различни болести. И обратно, ако даден вътрешен ор­ган в човешкото е заболял, енергийната картина се променя. Трудно е да се прокара точна граница къде нарушението в енергий­ната циркулация е предизвикано от физиологични причи­ни, например задръстване на организма от ненужни вещества и други отпадъци, и къде физиологичните нарушения са предизвикани от изменение в протичането на енергията. Така илки иначе, двете причини са свързани и са еднакво вредни за нормалното съществуване

 Иглотерапията, точковият ма­саж и Други подобни методи могат във възстановяването на нормал­ното циркулиране на енергията, и тогава болестите, предиз­викани от нарушения в енергийната циркулация просто изчезват.

Ефектът от тези действия често е временен и краткотраен, а за възстановяването на нормалното физиологично равновесие е необходима постоянна грижа. За да бъде всичко в нормата, необходимо е да се грижим както за физическото, така и за фи­ното си тяло.


Човешката енергетика е тясно свързана със състояние­то на мускулите. Напрегнатите мускули задължително затрудняват нор­малното движение на невидимите потоци и смущават по­левото излъчване на човека. Това се усеща от останалите хора наоколо. Да приведем следния пример:
Ако някой се появи в непринуде­на компания вътрешно напрегнат, дори без да каже дори една дума, ще промени общото настроение - във въздуха сякаш увис­не необяснимо напрежение. Околните възприемат по такъв начин отрицателната енергия, без да си дават сметка за това. Напрежението създава не­еднородност в общото енергийно поле и поражда равновесни сили, коио да изравнят нееднородността. Равновесието се възстановява или чрез привеждане на енер­гията към общ знаменател, или чрез неутрализиране на възникналия потенциал от енергия с противоположния знак. Например компанията започва да се шегува с излишно ско­вания човек.

Настроението и жизненият тонус са пряко свързани с енергетиката. Потиснатото състояние, стресът, вътрешна­та празнота, умората и апатията показват липса на енер­гия. Само физиологическата енергия не стига за поддържа­не на висок жизнен тонус. Човек може да е изморен физи­чески, но да е доволен и бодър. И обратно, ситият и неизморен човек може да се чувства потиснат и вял.


Няма коментари:

Публикуване на коментар