събота, 23 март 2013 г.

Методи на сушене на АФА

Водораслите AquaSource – единствените в България, които се произвеждат чрез Биоактивна Дехидратация™

• Наистина уникален процес на сушене при ниска температура. 
• Стабилизира на продукта, без да денатурира нестабилните съставки. 
• Резултатът са водорасли АФА, почти идентични с пресните. 

LiquaDry (www.liquadry.com) е фирмата, избрана от AquaSource за доставчик на водорасли на прах. Нейният революционен патентован процес на сушене Биоактивна Дехидратация™ е в състояние да дехидратира почти всяка течна биомаса до прах. Така изсушените водорасли са най-близко до свежите, на практика няма влошаване нито на хранителната им стойност, нито в технитецвят, аромат, вкус и ензими. А, соковете на прах LiquaDry, приготвени от най-различни растения, са почти идентични с прясно изцедени сокове, когато се разтворят във вода. 

При сушене на биопродукти основната причина за влошаване на качествата им са високите температури (несъмнено най-важният фактор), кислородът (окисляване) и продължителността на излагане на разрушителни сили. Биоактивната Дехидратация™ предлага решение за всички тези три проблема – при нея температурата на продукта никога не е над 105°F (41° С) и е над телесната температура за по-малко от 2 минути. 

Резултатите се различават леко при различни продукти. Много съставки на растителните суровини са по-уязвими, когато продуктът е влажен, отколкото когато продуктът е сух. Водата е необходим катализатор за повечето биохимични реакции, включително и топлинна деградация. Биоактивна Дехидратация™ е деликатен процес, разработен да бъде най-хладен, докато продуктът е мокър. 

LiquaDry's сок на прах достига максималната температура, когато влажността му е много ниска (само 8% влажност). Тази графика илюстрира влажността на продукта (% H2O по тегло) във времето за сок от ечемик. Резултатите се различават леко при различни продукти. При обикновените техники за сушене основната причина за разрушаване на природните съставки в биопродуктите са високите температури, продължителността на излагане на топлина, дълбокият вакуум и въздействието на кислорода (окисляване). Биоактивната Дехидратация е
решение на тези проблеми.

Поради изпаряването продуктът остава по-хладен докато почти се изсуши. Резултатите се различават леко при различни продукти. При Биоактивна дехидратация™ температурата на
продукта никога не надвишава 105°F (41° С) и надвишава телесната температура (37ºС) за по-малко от 2 минути. Целият процес на сушене е при налягане, близко до атмосферното, и с помощта на Oxyguard™ - патентован метод, при който инертен газ предпазва продукта от кислорода през голяма част от процеса на сушене. 

Сравнение на различните техники на сушене Биоактивната дехидратация™ LiquaDry далеч превъзхожда всички други методи на сушене, които в момента се използват в производството на сокове на прах. Следните графики и анализи показват различията между методите на сушене.

Обикновеното спрей изсушаване излага продукта за 10 мин. на 248°F (120° С). То е евтино, а продуктът достига високи температури, когато е почти сух. Проблемът при спрей изсушаването е, че продуктът става много горещ и има значително окисляване. Този метод е грубо и голяма част от нежните хранителни съставки на продукта се денатурират. Freeze drying излага продукта в продължение на 8 часа на 122°F (50° С). Температурата е по-ниска от конвенционалното спрей изсушаване и няма окисляване. Проблемът с freeze drying е, че продължителността на топлинна експозиция е голяма и процесът е много скъп. 

Refractance window излага продукта на 162°F (72° С) в продължение на 4 минути. Продължителността на топлинна експозиция е по-малка от Freeze drying и има известно окисляване. Проблемът с Refractance window сушенето е, че температурата е много висока, а продуктът достига най-висока температура, когато е още влажен. Този метод се използва сравнително широко при сушенето на водорасли АФА като приемлив компромис качество/цена. 

Водорасли от езеро Кламат
По този метод се сушат водораслите АФА, предлагани от някои други фирми у нас. За тези, които разбират, разликата е съществена – при температури над 55°С протеините се денатурират, ензимите се разрушават и мастните киселини и други термо-лабилни и летливи съставки се променят или изпаряват. Биоактивната дехидратация™ излага продукта на 105ºF (41°С) само за 2 мин. Температурата е много ниска и няма окисляване. Най-високата температура от едва 105°F (41° С), се достига едва когато продуктът е почти сух. Това е методът, при който се сушат водораслите АФА с марка AquaSource. От всички водорасли, предлагани у нас, единствено те не са излагани на температури, при които става денатурализация на протеините. Затова те са естествен избор за всеки, който търси най-доброто качество.


Сравнение на методите на сушене:
Обикновено спрей сушене – 10 мин./120°С
Freeze Drying: 480 мин./50°С
Redractance window: 4 мин./72°С
Биоактивна дехидратация: 2 мин./41°С

ИЗВОД: Биоактивната Дехидратация ™ изсушава водораслите на най-ниска температура в продължение на най-кратък срок от време, при налягане, близко до атмосферното. Няма друг метод на сушене, който да се доближава до този. Получената суха биомаса водорасли се отличава с по-силен аромат, по-трудна разтворимост във вода и по-мазна консистенция поради това, че летливите съставки и хлорофилът са съхранени максимално.

Няма коментари:

Публикуване на коментар